Japonské hůlky
16. 2. 2010
Japonsko
Použití
Jídelní hůlky se vyrábí ze dřeva, bambusu, kovu, kostí a dnes i z plastu. Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla.
Pokud byl přítomen jed, hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.
Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou - japonské jsou kratší a subtilnější, čínské spíše delší.
Technika jídla je ale v obou případech shodná - z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst.
Spodní hůlka je nepohyblivá, jídlo se k ní s pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne.
Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit.
Pohyblivá hůlka se drží stejně, jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku.
Správné držení hůlek
Japonská etiketa
Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:
-hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
-sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
-sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli také naberte
-jídelní hůlky se neolizují
-je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
-hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
-držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto
-zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
-překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými
Ukázka používání hůlek
Zdroj:http://shizue.blog.cz/1002/jidelni-hulky
Použití
Jídelní hůlky se vyrábí ze dřeva, bambusu, kovu, kostí a dnes i z plastu. Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla.
Pokud byl přítomen jed, hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.
Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou - japonské jsou kratší a subtilnější, čínské spíše delší.
Technika jídla je ale v obou případech shodná - z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst.
Spodní hůlka je nepohyblivá, jídlo se k ní s pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne.
Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit.
Pohyblivá hůlka se drží stejně, jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku.
Správné držení hůlek
Japonská etiketa
Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:
-hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
-sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
-sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli také naberte
-jídelní hůlky se neolizují
-je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
-hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
-držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto
-zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
-překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář