Japonská kuchyně
28. 5. 2010
Tam je mnoho pohledů na co je základní pro japonskou kuchyni. Mnoho myslet na suši nebo elegantní stylizovaný formální kaiseki jídla to vznikalo jako součást japonského čajového obřadu. Mnoho Japonce myslí na každodenní jídlo japonských lidí -- obzvláště to existování před koncem Meiji éry (1868 - 1912) nebo před druhou světovou válkou.
Jednotlivec jídla k zemi
Jeden běh multi kursového Kaiseki jídla, ukazovat opatrné uspořádání jídel

Jeden běh multi kursového Kaiseki jídla, ukazovat opatrné uspořádání jídel
Barely příčina, tradiční japonský alkoholický nápoj

Barely příčina, tradiční japonský alkoholický nápoj
Tradiční japonská kuchyně je ovládána bílou rýží (hakumai, 白米), a nemnoho jídel by bylo kompletní bez toho. Něco jinde sloužilo během jídla -- ryba, maso, zeleniny, tsukemono (protlaky) -- je považován za vedlejší jídlo, známý jak okazu.
Tradiční japonská jídla jsou jmenována množstvím příloh, které doprovázejí rýži a polévku to být téměř vždy sloužil. Nejjednodušší japonské jídlo, například, sestává z ichijū-issai (一汁一菜; “jedna polévka, jedna strana” nebo “jedno jídlo mísy”). Tato polévka prostředků, rýže a jedna průvodní příloha -- obvykle nakládaná zelenina jako daikon. Tradiční japonská snídaně, například, obvykle sestává z polévky miso, rýže a nakládané zeleniny. Nejvíce obyčejné jídlo, nicméně, je volán ichijū-sansai (一汁三菜; “jedna polévka, tři strany”), nebo polévka, rýže, a tři přílohy, každé využití různé kuchařské techniky. Tři přílohy jsou obvykle surová ryba (sashimi), grilovaná mísa, a povařil se (někdy nazvaný uvařený v překladech z Japonce) mísa -- ačkoli sterilizoval, hluboce smažený, vinegared nebo oblečené mísy mohou nahradit griloval nebo vařil mísy. Ichijū-sansai často skončí s protlaky takový jak umeboshi a zelený čaj.
Tento japonský pohled na jídlo je zrcadlen v uspořádání tradičních japonských kuchařských knih. Kapitoly jsou organizovány podle technik vaření: smažená jídla, sterilizoval jídla, a grilovaná jídla, například, a ne podle zvláštních přísad (např., kuře nebo hovězí maso) jak být západní kuchařské knihy. Tam smět také být kapitoly oddané polévkám, suši, rýže, nudle a moučníky.
Protože Japonsko je národ ostrova, jeho lidé konzumují hodně mořských ryb včetně ryb, korýš, chobotnice, chobotnice, krab, mořský rak, skrček a mořské řasy. Ačkoli neznámý jako maso jíst zemi, velmi nemnoho Japonce zvažuje, že sám vegetarians. Hovězí maso a kuře jsou obyčejně jedeni a se stali dílem každodenní kuchyně.
Nudle, pocházet z Číny, se stali nezbytnou částí japonské kuchyně. Tam jsou dva tradiční typy nudle, soba a udon. Vyrobený z mouky pohanky, soba (蕎麦) je tenká, hnědá nudle. Vyrobený z pšeničné mouky, udon (うどん) je tlustá, bílá nudle. Oba jsou obecně podáváni v soy-ochutil masovou polévku ryb s různými zeleninama. Nedávnější import z Číny, datovat se k brzy 19. století, je ramen (ラーメン; čínské pšeničné nudle), který stal se extrémně populární. Ramen je podáván v paletě akcií polévky sahat od omáčky soy/akcie ryb k máslu/akcii vepřového masa.
Ačkoli většina Japonce se vyhýbá hmyzům jedení, tam být pár výjimek. V některých oblastech, kobylky (inago) a larvy včely (hachinoko) nejsou neobvyklé mísy. Mlok je jeden také místy.
Tradiční japonská stolní nastavení
Tradiční japonské stolní nastavení se měnilo značně po století, záviset primárně na druhu stolu obyčejný během dané éry. Před 19. stoletím, malé individuální krabicové stoly (hakozen, 箱膳) nebo ploché podlahové podnosy byly dány před každým hostem. Větší nízké stolky (chabudai, ちゃぶ台) to ubytovalo celé rodiny staly se populární počátkem 20. století, ale tito dávali cestu k západním stylovým jídelním stolům a židle koncem 20. století.
Tradiční stolní nastavení jsou umístěná na ichijū-sansai rovnice. Typicky, pět oddělené mísy a talíře jsou dány před hostem. Nejbližší host být rýžová oblast nalevo a polévková mísa vpravo. Za těmi jsou tři ploché talíře k držení tři přílohy, jeden k dalekým zbylým zádům (na který by mohl být podával vařenou mísu), jeden u dalekých zád pravý (na který by mohl být podával grilovanou mísu), a jeden z centra podnosu (na který by mohl být podával uvařené zelené). Nakládané zeleniny jsou často podávány také, a jedený u konce jídla, ale být ne počítal se jako díl tří příloh.
Hůlky jsou obecně umístěny u samého předku podnosu blízko hosta se špičatýma konci obklad odcházel a podpíral držitelem hůlky, nebo hashioki (箸置き).
Nádobí pro zvláštní příležitosti
V japonské tradici některé nádobí je silně poutané k festivalu nebo události. Hlavní takové kombinace obsahují:
-
Osechi - Nový rok.
-
Chirashizushi, vyčistit polévku od drobků a amazake - Hinamatsuri.
-
botamochi (knedlík lepkavé rýže se sladkou azuki pastou) - jarní rovnodennost.
-
Chimaki (sterilizoval sladká rýžová placka) - tango žádný Sekku a Gion festival.
-
Hamo (druh ryby) a somen - Gion festival.
-
Sekihan, vařená rýže s adzuki - oslava v generálovi.
-
Soba - předvečer Nového roku. Toto je voláno toshi koshi soba (年越しそば) (doslovně “roční přeplavbové soba”).
V některých oblastech každý 1st a 15. den měsíce lidé jedí směs rýže a adzuki (azuki meshi).
Japonské přísady
-
Rýže
-
Krátké nebo střední zrno bílá rýže
-
Mochi rýže (lepkavá rýže)
-
-
Zeleniny:
-
Houby:
-
shiitake
-
matsutake
-
enokitake
-
nameko (rostlinu)
-
shimeji
-
eringi
-
-
Tsukemono (nakládané zeleniny)
-
mořské řasy:
-
nori
-
konbu
-
wakame
-
hijiki
-
jiní; vidět kategorii: zeleniny moře
-
-
Zpracoval mořské ryby:
-
chikuwa
-
niboshi
-
usušená sépie
-
kamaboko
-
surimi
-
Satsuma-stárnout
-
-
Nudle (udon, soba, somen, ramen)
-
Vejce (kuře, křepelka)
-
Masa (vepřové maso, hovězí maso, kuře, kůň), někdy jak minchi (mleté maso)
-
Fazole (soy, adzuki)
-
Bean produkty:
-
Edamame
-
Miso
-
Soy omáčka (lehký, tmavý, tamari)
-
Tofu (tofu, agedōfu)
-
Yuba
-
-
Ovoce:
-
kaki
-
kaštan
-
hruška nashi
-
loquat
-
-
Citrusová ovoce:
-
daidai
-
iyokan
-
kabosu
-
kumquat
-
mikan
-
natsumikan (amanatsu)
-
sudachi
-
yuzu
-
-
Katakuri mouka, kudzu mouka, prach rýže, mouka soba, pšeničná mouka
-
Fu (lepek pšenice)
Viz též kategorie: japonské přísady.
Japonské příchuti
To není obecně myšlenka možná dělat původní japonské jídlo bez shō-yu (omáčka soy), miso a dashi.
-
Shō-yu (Soy omáčku), dashi, mirin, cukr, ocet rýže, miso, příčina.
-
Kombu, katsuobushi, niboshi.
-
Negi (welsh cibuli), cibule, česnek, nira (pažitky česneku), rakkyo (druh scallion)
-
Sesame semena, sezamový olej, sesame solit (gomashio), furikake, vlašské ořechy nebo arašídy k šatům.
-
Wasabi (a napodobování wasabi od křenu), hořčicový, červený pepř, zázvor, shiso (nebo biftek) odejde, sansho, citrusová slupka a honeywort (volali mitsuba).
-
Monosodium Glutamate, pro lepší nebo pro horší, je často používán kuchaři a společnostmi jídla jako příchuť enhancer, stejně jako dostupné bytí na stole jako koření.
Slavná japonská jídla a nádobí
Fritoval mísy (Agemono)
-
Korokke (kroketa) - obalená a smažená klubka rozmačkaného brambora se smetanovou zeleninou, mořskými rybami nebo masem-ochucené náplně.
-
Kushiage - maso hluboce smažený na napíchnout.
-
Tempura - mlátil a smažil zeleniny, mořské ryby a maso.
-
Tonkatsu - fritoval obalenou kotletu vepřového masa (verze kuřete nazývaly kuře katsu).
Donburi
Jeden-mísa mísy horký sterilizoval rýže s různými chutnými zálivkami, obvykle zahrnuje vaření vejce jako přísada
-
Katsudon - smažená obalená kotleta vepřového masa (tonkatsudon), kuře (katsudon kuřete) nebo ryba (např., magurodon)
-
Oyakodon - (Rodič a dítě) Obvykle kuře a vejce ale někdy losos a jikra lososa
-
Gyūdon - kořenil hovězí maso
-
Šlacha - zbitá, hluboká smažená jídla, obvykle skrček a zeleniny.
-
Unatamadon - grilovaný úhoř s zeleninama.
Grilovaný a pánev-smažené mísy (Yakimono)
-
Gyoza - knedlíky Číňana (potstickers), obvykle se plnil vepřovým masem a zeleninama
-
Hamachi Kama - griloval žlutou ocasovou tuňákovou čelist a lícní kost
-
Kushiyaki - maso a zelenina kabobs
-
Okonomiyaki - pánev-usmažil těstu buchty s různými chutnými zálivkami (vidět také Okonomiyaki restaurace)
-
Omu-Soba - omeleta s yakisoba jako jeho náplň
-
Takoyaki - kulatý, smažený knedlík těsta s kusem vnitřku chobotnice
-
Teriyaki - grilovaný, grilovaný, nebo pánev-smažil maso, rybu, kuře nebo zeleniny polité s oslazeným soy omáčka
-
Unagi, včetně kabayaki - grilovaný a ochucený úhoř
-
Yakisoba - japonský styl smažil nudle
-
Yakitori - kebabs kuřete
Nabemono (jedno vaření hrnce)
-
Motsunabe - střevo krávy, hakusai (bok choi) a různé zeleniny jsou vařené ve světle základ polévky
-
Nikujaga, japonská verze dušeného hovězího masa.
-
Oden
-
Shabu-shabu - horký hrnec s tence nakrájeným hovězím masem, zeleniny a tofu vařili se na tenkém skladu a namočený v soy nebo sesame-založená omáčka před jedením.
-
Sukiyaki - tence nakrájené hovězí maso a zeleniny vařili v omáčce speciality vyrobené z omáčky soy, dashi, cukru a příčiny. Kuchař účastníků u stolu pak ponořit jídlo do jejich individuálních mís syrového vejce předtím, než jí to.
-
Tecchiri - horký hrnec s blowfish a zeleninama, specialita Osaka.
Nudle (muži-rui)
Nudle často vezmou místo rýže v jídle. Nicméně, japonská chuť na rýži je tak silná tolik restaurace dokonce slouží ramen-kombinace rýže zapadne.
-
Soba - tenké hnědé pohankové nudle sloužily ochladil s různými zálivkami nebo v horké masové polévce
-
Ramen - tenká světle žlutá nudle sloužila v horké masové polévce s různými zálivkami; z čínském původu, to je populární a obyčejná položka v Japonsku
-
Udon - tlustá pšeničná nudle sloužila s různými zálivkami nebo v horkém shoyu a masové polévce dashi
-
Champon - žluté nudle střední tloušťky sloužily s velkou paletou mořských ryb a zálivek zeleniny v horké masové polévce, která vznikla v Nagasaki jako levné potraviny pro studenty
-
Somen
-
Okinawa soba - pšenice-nudle mouky často sloužila s sōki, sterilizoval vepřové maso
-
Bifun - ředit nudle rýže
Jiný
-
Agedashi tofu - kostky smaženého hedvábného tofu sloužily v horké masové polévce
-
Bento nebo Obento - jídlo kombinace sloužilo v dřevěné bedně
-
Hiyayakko - chladná tofu mísa
-
Osechi - tradiční jídlo jedené u Nového roku
-
Natto - kvasil sojová zrna, vláknitý jako rozpuštěný sýr, neslavný mezi non-Japonec pro jeho silný zápach a kluzkou strukturu. Často jedený k snídani. Typicky populární v Kanto a méně tak v Kansai
-
Shiokara - slaný kvasil viscera
-
Chawan mushi - maso (mořské ryby a/nebo kuře) a zeleniny se vařily v pudinku vejce
Rice (gohanmono)
-
Mochi - měkká rýžová placka
-
Ochazuke - zelený čaj hrnul se přes bílou rýži, často ochucený
-
Onigiri - japonské rýžové míče
-
Sekihan - červená rýže s fazolemi adzuki
-
Kamameshi - rýže trumfnutá s zeleninama a kuřetem nebo mořské ryby, pak se pekl v jednotlivci-klížil hrnec
-
Kare Riceová (vidět také karí) - představený od UK v pozdní 19. století, to se stalo hlavní potravou v Japonsku
-
Hayashi rýže - tlusté dušené hovězí maso na rýži; původ jména je neznámý, ale smět být “hashed rýže”
-
Om-rýže (Omu-raisu オムライス) - omeleta naplněná osmahnutou rýží, zřejmě pocházet z Tokia
Sashimi
Sashimi je surový, tence nakrájená jídla sloužila s omáčkou dezinfekční lázně a jednoduchými ozdobami; obvykle rybařit nebo korýš ale moci být téměř něco zahrnovat hovězí maso, koně a kuře.
-
Basashi - krájel koňské maso, někdy nazvaný Sakura
-
Fugu - krájel jedovaté pufferfish (někdy smrtelný), jedinečně japonská specialita. Odpovědný kuchař pro se připravovat to musí být licenced.
-
Rebasashi - obvykle játra hovězího masa
-
Shikasashi - krájel jelení maso, unikátní delikátnost v jistých částech Japonska
Polévky (suimono a shirumono)
-
Tonjiru - podobný Miso polévce, kromě toho vepřové maso je přidáno k přísadám
-
Dangojiru - polévka dělaná s knedlíky spolu s mořskými řasami, tofu, kořenem lotosu nebo nějakým množstvím jiných zelenin a kořenů
-
Miso polévka - polévka dělaná s miso, dashi a sezónními přísadami jako ryba, kamaboko, cibule, škeble, brambor, etc.
-
Sumashijiru - hovězí vývar dělaný s dashi a mořskými rybami
Suši
Suši je rýže vinegared přikrývala nebo se míchala s různými čerstvými přísadami, obvykle rybařit nebo mořské ryby.
- Nigirisushi - Toto je suši s přísadami nad blokem rýže.
- Makisushi přeloženo jako "rolované sushi", toto je suši, kdy se na list mořských řas (nori) umístí rýže a přísady (mořské ryby, zelenina), na bambusové podložce se svine do tvaru válce a nařeže na menší kousky
- Temaki - V podstatě stejný jako makizushi, kromě toho nori je válen do kužele-tvar s přísadami umístil vnitřek.
- Chirashi - Překládal jak “rozptyloval”, chirashi zahrnuje čerstvé mořské jídlo, zeleniny nebo jiné bytí přísad umístěné nad rýží suši na míse nebo mísou.
Bonbóny
-
Wagashi - Japonec-bonbóny stylu
-
Amanatto
-
Anmitsu - tradiční japonský dezert
-
Anpan - chléb s moučníkem pasta fazole ve středu
-
Dango - knedlík rýže
-
Ginbou
-
Hanabiramochi
-
Higashi
-
Hoshigaki - sušil persimmon ovoce
-
Imagawayaki - také známý jak ' Taikoyaki ' je kolo Taiyaki a náplně jsou stejné
-
Kakigori - holil led se zálivkou sirupu.
-
Kompeito - krystalový kandysový cukr
-
Manju - lepkavá rýže obklopovat bonbón centrum fazole
-
Matsunoyuki
-
Melonpan - velká, kulatá buchta, která je kombinace pravidelného těsta pod těstem koláčku, se sladkou náplní mezitím. To často (ale ne vždy) obsahuje meloun-ochutil krém a jeho generála tvar je řekl, aby se podobal tomu melouna.
-
Mochi - sterilizoval sladká rýže bušila do pevné látky, lepkavý, a poněkud průsvitná hmota
-
Oshiruko - teplá, sladká červená fazole () polévka s mochi - rýžová placka
-
Uiro - sterilizoval koláč vyrobený z mouky rýže
-
Taiyaki - se smažil, ryba-formoval koláč, obvykle se sladkou náplní takový jak - pasta červené fazole
-
-
Dagashi - staromódní Japonec-bonbóny stylu
-
Karumetou - koláč hnědého cukru. Také volal Karumeyaki
-
Ramune - lahodné nealkoholické pití, Marble sodovka
-
Sosu Senbei - tenké plátky jedené s omáčkou soy
-
Umaibou - bafal z jídla zrna s různými příchutěmi
-
-
Yogashi - západní-bonbóny stylu, ale v Japonsku typicky velmi lehký nebo houbovitý
-
Kasutera - “Castella” Iberian-stylová piškotová buchta
-
Mirucurepu - “krep mille” - navrstvený krep
-
-
Jiné lehké jídlo
-
Azuki led - vanilka ochutila zmrzlinu se sladkými azuki fazolemi
-
Ahoj panda
-
Macha zchladí (zelenou čajovou zmrzlinu) - zelený čaj ochutil zmrzlinu
-
Pocky
-
Chinmi
-
Uni - specificky solit-nakládané uni
-
Karasumi
-
Konowata
Japonský vliv na jiné kuchyně
Spojené státy americké
Teppanyaki je řekl, aby byl americký vynález, jak je Kalifornie se valí (se nezmínit o novém Mexiku a Philadelphia se valí), a zatímco bývalý byl dobře přijat v Japonsku latter má ne a má, u nejhorší, been nazvaný ne suši japonskými lidmi. Nicméně díky některým nedávným trendům v americké kultuře takový jak Kuchař železa a Benihana, japonská kuchyňská kultura pomalu zničí jeho cestu do amerického života. Japonské jídlo, který byl docela exotický za západě jak pozdní jako sedmdesátá léta, je teď docela doma v dílech kontinentálních Spojených států, a se stal integrální částí kultury jídla na Havaji.
Dovezená a adaptovaná jídla
Japonská dětská kniha. Jídlo a nástroje líčili, nicméně, být západní.

Japonská dětská kniha. Jídlo a nástroje líčili, nicméně, být západní.
Japonsko má vsunuté dovezené jídlo od přes celý svět (většinou od Asie, Evropa a do lesser rozsahu Americas). Číňan, francouzský, italská a španělská kuchyně je zvláštního zájmu k lidem Japonce. Historicky, jídla takový jak castella a chléb byli původně dovážel z Portugalska a jména pánev pro chléb je loanword od portugalštiny.
Mnoho dovezených jídel je děláno vhodný k patru Japonce snížením množství koření použitý nebo měnící se díl receptu. Podobně, Japonec pizza smět mají zálivky taková jak nakrájená vařená vejce, sweetcorn, skrčky, nori a majonézu místo rajské omáčky.
Jiné příklady změněné dovezené kuchyně obsahují:
-
Špagety se smetanovým skrčkem, mořský rak, krab, Aljaška pollock jikru nebo omáčku mořského ježka, nebo non-smetanová lehká omáčka trumfnutá s mořskými řasami, nebo vyrobený s kečupem, weiners, nakrájenou cibulí a zeleným pepřem (nazvaný ' neapolitan ')
-
Japonec-jen “mísy Číňana” mají rád Ebi papriku (skrček v štiplavý a lehce kořeněná omáčka)
-
Rožeň, který je unflavored a je namočen v omáčce před jedením pro příchuť
-
Korejský Naengmyun s tlustšíma nudlemi a různou masovou polévkou
-
Použití japonské rýže místo domorodé rýže (v mísách od Thajska, Indie, Itálie, etc.) nebo zahrnovat to do mís když původně to by nebylo jedeno spolu (v mísách jako hamburger, biftek, omelety, etc.).
Japonec často jíst u řetězů hamburgera takový jako McDonald's nebo Mos karbanátek, populární konkurent. Jiná zřízení rychlého občerstvení jsou podobně populární. Tito zahrnují koblihu a obchody zmrzliny. Okinawa má řetěz a W; restaurace vjezdu představovat společnostní kořenové pivo. Japonec také měnit Američana-rychlé občerstvení stylu, podávat takové položky jako zelená-mléčné koktejly čaje a smažil karbanátky skrčka u řetězů jako Lotteria.
V Tokyu, to jde docela snadno najít restaurace, jak podává původní cizí kuchyni. Nicméně, ve většině ze země, mnoha způsoby, paleta dovezeného jídla je omezena; například, to je vzácné objevit pasta to není špaget nebo rozmanitosti makarónů v supermarketech nebo restauracích; chléb je velmi zřídka nějaké rozmanitosti ale bílý; a palety dovezené obilniny jsou také velmi omezené, obvykle jeden omrzlý nebo čokoláda ochucený. “Italské restaurace” také inklinovat jen mít pizza a pasta v jejich nabídkách.
Washoku a yōshoku
Dovezené kuchyně a jídla od Ameriky a Evropy jsou voláni yōshoku (洋食), zkrácený tvar seiyōshoku (西洋食) rozsvícený. Západní kuchyně. Japonská kuchyně je volána washoku (和食), rozsvícený. Japonská kuchyně a čínská kuchyně je volána Chūkaryōri (中華料理), rozsvícený. Recept Číňana.
Množství cizích mís byli přizpůsobení k míře že oni jsou nyní považováni za Japonce, a být jednotná část nějaké japonské rodinné nabídky. Přesto, tito jsou ještě roztříděni jak yōshoku jak oni byli importováni. Snad nejlepší příklad je rýže karí, který byl importován v 19. století způsobem Spojeného království, a nejasně se podobá originální indické míse. Další příklad je “Hamburk biftek”, který je masitá placička mletého hovězího masa, obvykle se míchal s breadcrumbs a smaženými nakrájenými cibulemi, sloužil se stranou bílé rýže a zelenin. Restaurace, které podávají tyto jídla jsou volány yōshokuya (洋食屋), rozsvícený. Západní kuchňské restaurace. Nicméně, yōshoku v podstatě se odkazuje na Japonce-navrhnout cizí kuchyni z nejasném původu.
Tempura
Jeden z nejstarších dovezených mís je tempura, ačkoli to bylo tak důkladně adoptované že jeho cizí kořeny jsou neznámé pro většinu lidí, včetně mnoha Japonce. Jako takový, to je zvažováno washoku. Tempura přišel k Japonsku od portugalských námořníků v 16. století jak techniky pro ryby vaření. Od té doby, Japonec rozšířili jeho přísady zahrnovat téměř každý druh mořských ryb a zeleniny. Skrček, lilek, tykev a mrkve jsou typické přísady dnes. Další jídlo, jako když tempura, to je nyní zvažováno washoku je sōmen.
Jídla roztavení
V konstantním hledání přijmout a rozšířit japonskou kuchyni, Japonec dělali stovky receptů, které jsou odlišně odlišné od originálních receptů ale ještě drží “vzduch” (a základní chuť) jejich původů. Například, karí z Indie, dovezený přes Spojené království, mísil s paletami jídel vymyslet si nové předpisy. Karí dělané s rybou umístěný dashi je nalit přes udon, výroba kare udon. To je zabaleno v těstě a hluboce smažený, výroba kare pánev, chléb karí. Karí je často jedeno s nakládané zeleniny volaly fukujinzuke nebo rakkyo. Jiné recepty jsou tak exotické nějakým standardem že oni zůstanou místní kuchyní. Anmitsu (あんみつ), mísa krému, džemu fazole, zmrzliny a plodů je často sloužil jako dezert v restauracích.
Zdroj:http://japonska-kuchyne.navajo.cz/
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář